Markanızın rengi nasıl görünüyor?
- Paristanbul Branding & Design
- Jan 7, 2016
- 2 min read
Tasarım demek, şekil, grafikler, anlatımlar ve bolca da renk demek... Peki renkleri doğru göremeseydik ne olurdu? Alışverişi nasıl etkilerdi ve markalar bundan nasıl etkilenirdi?
Dünya popülasyonunun %8'i renk körü! Bu sayının %5'i ise renkleri ayırmak konusunda ciddi sorunlar yaşayanlar. Markanızı tüketicilerin %8'inin nasıl gördüğünü merak ediyor musunuz?

Durun durun, ekranınızda sorun yok; çocukluk kahramanlarımız küçük mavi Şirinler mor mu göründü biraz gözünüze? Renk körlüğü yaşayanların dünyayı nasıl gördüğü ile ilgili küçücük bir örnek sadece!
Renk körlüğü bir canlının görme merkezinde özel bir pigment molekülünün bulunmaması veya gerektiğinden az bulunmasıdır. Bu eksiklik sonucunda çeşitli renklerin çevresindeki renkler ayırt edilemez. Bireyde kırmızı renge duyarlı olan koni hücreleri yok ise (Protonopia) kırmızı renk körlüğü, mavi renge duyarlı koni hücreleri yok ise mavi renk körlüğü, yeşil renge duyarlı koni hücreleri yok ise (Deuteranopia) yeşil renk körlüğü yaşıyordur.

Normal bir görüş ve renk körü bir kişinin renkleri gördüğü farklar yukarıdaki gibidir. Birçok renk dışında görünen o ki en iyi ayırt edebildikleri renk mavidir. Facebook'un logo renginin mavi olmasının, marka yaratıcısı Mark Zuckerberg'ün de bir renk körü olması ile ilgisi var mıdır? Ne dersiniz?
Sanatın içinde!

Bazılarına göre Vincent Van Gogh bir renk körü idi; bu da eserlerindeki kullanılan renk paletini biraz açıklıyor gibi...

Ünlü fransız çizer Albert Uderzo da bir renk körü. Hatta doğuştan 2 parmağı fazla doğan sanatçı, ameliyatla fazla parmaklarını aldırdıktan sonra daha iyi gördüğünü söylemiş. Tabii şaka bir yana, ünlü Asterix'in çizeri renkler konusunda her zaman ekibine görev vermiş.

Ünlü tasarımcı Ben de bir renk körü olarak şöyle demiş; "Sarı, yeşil ve maviler arasında bir fark görmüyorum ve bu yüzden tanıdığım renkler üstünde çalışıyorum".
Peki ya sizin Markanız?
Bu durumda bir durup düşünmek gerekiyor; tüketicilerden bazıları logoları, ambalajları doğru görmüyor... Bir renk kaybolduğu zaman tamamen oluşturmak istediğimiz etkiden uzaklaşıyoruz. Aşağıda renk körlerinin hepimizin bildiği birkaç markayı / ürünü nasıl gördüğüne bakın!









Markanızın hem gerçek hem de dijital dünyada %8 için kaybolmasının biraz önüne geçmek için elbette bir kontrol noktası var. Color Oracle, özellikle bilgisayar ortamında renk körleri için bir simülasyon programı oluşturmuş. Siz onların nasıl göreceğini kontrol edebildiğiniz gibi; onlar da doğru renkler için bu programı kullanabiliyor. Sahip olmak ve kullanmak da oldukça kolay; şuradan indirebilirsiniz : color-oracle.en.softonic.com
Siz de Test edin!
Renk körlüğü testleri içerisinde en ünlü olan İshihara testi ile oldukça kolay bir şekilde renk körlüğünü test edebilirsiniz; bakalım siz neler görüyorsunuz :)

Renk körü olsanız da olmasanız da size tek önerimiz olacak; Aşkla bakın!
STAY with L.O.V.E.!
Comments