İçerik, Pazarlama, İçerik Pazarlaması Nedir bu yeni terim?
- Paristanbul Branding & Design
- Nov 27, 2015
- 5 min read
İçerik pazarlaması terimi hayatımıza yeni giriyor... Peki nedir bunun içeriği? Bu hafta sizlerle bu konuyu tartışalım... Hadi!

Tüketicilerinize ulaşmak ve onları markanıza bağlamak yolunda gün geçtikçe daha fazla zorlandığınızı biliyoruz. Zorlu rekabet ortamında, "artık ne desek ne yapsak farklılaşamıyoruz; tüm markalar (yani aslında biz onlara üreticiler diyelim) ne yapsam taklit edebilir; teknoloji herşeyi kopyalamaya uygun -hatta insanlar bile gün geçtikçe dış görünüşte birbirine benziyor-; o zaman nasıl ayakta kalacağız?" dediğinizi çokça da duyuyoruz. Aslında daha doğru kelimelerle şunu soruyoruz; kendimizi nasıl anlatacağız ve kim olduğumuzu daha iyi göstereceğiz? İşte tam da bu noktada İçerik Pazarlaması devreye giren bir araç olmaya başladı!
Herşeyin ilerleyişine bakarsanız çok da yakın olmayan bir yılda; 2001'de ortaya ABD'den Joe Pulizzi tarafından çıkarılan 'İçerikle Pazarlama' yıllar içerisinde büyümüş ve dijitalleşme ile önemini arttırmış...
Sözlük (wikipedia) anlamıyla içerik pazarlaması (content marketing) markanın yazı, ses, görüntü, grafik, infografik ile hazırlanmış içeriklerin hedef kitlelerin dikkatini çekerek ve bu içerikle onlarla bağ kurmasını sağlayarak ilerlemesini hedefleyen yeni nesil pazarlamadır.
Bir başka deyişle; içerik pazarlaması bir ürünün, markanın veya hizmetin hikayesini oluşturmaktır. Bu içerik de çoğunlukla dijital medya başta olmak üzere geleneksel mecralarda kullanılarak tüketiciye ulaşır!
İçeriğin oluşumuna gelirsek de, bu sadece metinsel anlamda değildir. Marka için bir konsept, bir mesaj ve bir hikaye belirlenir, sonrasında bu konsepte (rengine kadar) her mecrada sadık kalınır. Neden mi? Çünkü bir markanın Facebook reklamından, tv reklamına; apartman giydirmesinden, flyer / broşüre kadar hissettirdikleri ve verdiği mesaj aynı olmalıdır. Kısaca; hedef kitleye ürün değil o hikaye pazarlanır. Hedef kitle o ürünü, hikayesinden dolayı tercih eder.
Peki bize bu araç neden gerekli olsun ya da bu aracı nasıl kullanalım? Bakalım neden gerekliymiş?

İçerik Pazarlaması Neden Gerekli?
Öncelikle nedeni anlamak için sorunlardan bahsedelim isterseniz...
> Geleneksel olarak nitelendirebileceğimiz mecralardaki reklamları tüketiciler görmek istemiyor, bunlardan kaçıyor ve hatta bazen onlara ulaşmadan yok oluyor... (Hergün geçtiğimiz yoldaki reklam alanlarına dikkat etmeyen, TV'de zap yapan, video izlerken reklamı atlamak için saniyeleri sayan sadece biz değiliz! Siz de yalnız değilsiniz :))
> Hatta teknoloji bu reklamları görmemek için yöntemler üretiyor... (6 adımda webbrowserınızda reklamları önleyebileceğinizi bilmiyor musunuz yoksa?!?)
> Geleneksel mecralarda yapılan reklam çalışmaları dijital medyada desteklenmedikçe sonuca ulaşamıyor. (Elbette dijital dünya elinde sihirli değneği olan bir peri değil; ancak insanların daha çok vakit geçirdikleri, boş zamanlarını değerlendikleri bir alan halini aldı.)
> Peki yeterli mi? Hayır! Markaların yaratmak istediği sadakat ve bağlılığı sağlamakta mevcut
pazarlama iletişimi yöntemleri, dijital medya da dahil olmak üzere, yetersiz kalıyor.
Bu koşullarda, markamızın hedef kitlesine hikayesini anlatabilmesi için alternatif yöntemlere ihtiyaç var. Bu yüzden içerik pazarlaması ön plana çıkıyor! Bu yüzden ona ihtiyacımız gittikçe artıyor!

Daha da ötesinde...
> Geleneksel pazarlama metotları sadece satışa yönelikken içerik pazarlamasında marka-müşteri arasındaki oluşturulan güçlü bağ sayesinde uzun vadeli bir sadakat ilişkisi kuruluyor.
> Marka ve tüketici arasında iletişim kurma sanatı olarak da özetlenebilecek içerik pazarlaması uygulamaları, ABD’de yeni çağın en etkin pazarlama yöntemlerinden biri kabul edilmektedir.
> Microsoft, Kraft, General Electric, Coca Cola, Procter and Gamble, American
Express, Google, Nike, Apple, AT T gibi dev dünya markalarının yanı sıra butiklerden restoranlara orta ve küçük ölçekli pek çok işletme de içerik pazarlamasının gücünü keşfetmiştir.
BİZE NE FARKLILIK SAĞLAR?

İçerik Pazarlaması adımları nedir? Nasıl çalışır?
Elbette size önerimiz bu hizmeti hemen bir profesyonelden almanız! Bu hizmeti veren profesyonel ajanslara danışarak ilerlemeniz doğru olacaktır. Peki nasıl çalışıyor bu içerik pazarlaması?
Öncelikle her süreç gibi kendi içinde başlama ve bitiş noktaları var. Bakalım mı bunlar neymiş?
1. Analiz // 2. Strateji // 3. Uygulama olarak üç adımdan oluşuyor.
Detaylı olarak;

1. Analiz : Marka konumlandırmanız nedir, hedef kitlemiz kimdir ve en önemlisi hedeflerimiz nelerdir ile başlayan ve her pazarlama süreci gibi mevcut durumu incelememizi içeren nokta.
Analiz aşaması içerisinde içerik pazarlamasına özgün olan; internet sitemizin kullanım durumu, SEO'ya uygunluğu, sosyal medya çalışmaları ve mevcut erişim/dijital dünyada bulunma oranımız ve değerlerimiz de bir marka merceği altında incelenir.

2. Strateji : Elbette ticari ya da pazarlama stratejiniz değil; bunlara uygun olan bir İçerik Pazarlaması Stratejisi'nin oluşturulmasından bahsediyoruz.
Burada yapılan analize göre; ihtiyaç duyulan içeriğin niteliğinin tanımlanması yapılarak, içeriğin;
> Ne konuda
> Ne sıklıkta
> Hangi formatta
yapılacağına karar verilir.
Çalışmaların Planlanması :
- İhtiyaç duyulan diğer SEO, SEM, Sosyal medya ve internet sitesi düzenlemelerinin tamamlanması için planlama
- Paylaşılacak içeriklerin düzenlenme ve dağılımı için çalışma biçimi oluşturma
adımlarından oluşan bir strateji yazılır.
Kısaca doğru alana doğru adımın atılması ve bunun planlaması tamamı ile bu adımda gerçekleşir.

3. Uygulama : Bu aşamada elbette planların gerçekliğe dönüşmesidir. Neler mi yapılıyor?
Ön çalışmaların tamamlanması
- Müşteriler siteyi ziyaret etmeye başladıklarında görecekleri diğer içeriklerin hazırlanarak yüklenmesi
- Diğer Ajanslarla koordinasyonun sağlanarak ihtiyaç duyulan diğer içeriklerin paylaşılması, Düzenli paylaşım, değerlendirme, geri bildirim
- Düzenli olarak içeriklerin paylaşımı
- Sonuçların düzenli olarak çözümlenmesi, değerlendirme ve yeni ihtiyaçların belirlenmesi
- Ulaşılan hedeflerin revizyonu
Dünya'da başarılı neler yapılmış?
Herşey teoride güzel ve tamam görünüyor; tüm diğerleri gibi :) peki o zaman size dünyadan, farklı sektörlerden ve farklı içerik alanları ile uygulanmış başarılı birkaç örnek gösterelim... Bu yazarlar neden bahsedip duruyor demeyin :)

Video İçeriği : Global markalardan biriyle başlayalım; Cornetto, kısa filmlerden oluşan bir koleksiyon hazırlayarak buna Cupidity adını verdi. Videolar tamamen bir gencin aşkı nasıl deneyimlediğini anlatırken aynı zamanda Cornetto'nun marka değerlerine (süpriz, aşk, eşitlik) gönderme yapıyor.

Sosyal Medya/Görsel İçerik : Coca Cola, dünyanın en büyüğü neler mi yapmış? Sizi sevenler elbette kendi fotoğraflarını daha çok seviyorlar; o zaman onları kullanmanın ne gibi bir zararı olabilir? Coca-Cola'nın Pinterest panoları, mutluluğa kapak açmak altında her seferde bir resim adıyla bir içerik üretiyor. Flickr sayfası üzerinden aldığı görselleri Pinterest panosuna yerleştiriyor ve görsellerde kullanılan kırmızı renk baskınlığı markanın görsel gücüne destek veriyor.

Ambalaj Tasarım İçeriği : İskandinavya'nın en büyük süt ürünleri üreticisi Arla, içerik pazarlamasında tamamen eşsiz bir yol izliyor; süt kartonlarının yan alanları... Bu, aileler için güvenlik fikirleri olarak başlamış ve sonrasında tarifler, çocuklar için kısa hikayelere kadar gelişmiş. Geçen yıllar boyunca da tarifler websitesine ve hikayeler çocuk oyun sitesine dönüşmüş. Bunların tamamı da markanın süt ürünlerini sağlıklı, organik ve yerel bir ürün olarak tanıtmasında yardımcı olmuş.
Blog / Görsel İçerik : Milkmade, gurme dondurma
konusunda NewYork'ta uzmanlık gösteren bir marka. Tumblr sitesini Adventures in Ice Cream (Dondurma Maceraları) adı altında herkesin içini gıdıklayacak günlük dondurma fotoğrafları koyarak kullanıyor. Bunun basitliğindeki güzellik ise, can alıcı, yüksek kaliteli görseller kullanılması ve dondurmanın güzel görüntüsü ile birlikte markanın yeni içeriklerinin de tanıtımı.

Basılı Dergi İçeriği : 2015 yılında Airbnb, Pineapple isimli bir basılı dergi yayınladı. Bu dergi içeriğinde markanın mesajları ile birlikte çekici, güzel grafikler yer alıyor. Airbnb bu alana neden mi girmeye karar verdi? Çünkü tüketici deneyimlerinin offline yaşandığını farkettiler. Biz, Airbnb'nin editoral misyonunu ve müşteri hikayelerini ve Pineapple'ı pazarlama yaklaşımını çok sevdik.
Dünya örnekleri de çok güzel; uygulanabilir ve çok da maliyetli olmayan bir yaklaşım. En önemli nokta ise; bu içerik pazarlamasının bir kontrol mekanizması yok mu? Nasıl kontrol edilir ki bir içeriğin başarılı olup olmadığı? Demeyin! Elbette var!
Başarılı olmak ölçülebilir!
İçerik pazarlamasının farklı noktalardan başarısının ölçümlenebilir olduğunu gösteren ve özellikle kendi kendimizi kontrol etmemizi sağlayan ölçümler.*
*Bu içerik www.curata.com 'dan alınmıştır.




İçerik pazarlaması hakkında kısa bir bilgilendirme yapmak istedik. Dünyanın geldiği noktada herleyin çok kolay ve hızlı tüketildiğini düşünürsek, reklamların biraz öldüğünü ve yerini bambaşka tanıtıcı alanlara bıraktığını düşünmeye başladınız siz de değil mi? Elbette bu buzdağımızın görünen kısmı; daha fazlası için gelin bize biraz daha anlatalım !
Stay with L.O.V.E!
Comments